Visa-Koiso-Kanttila:
TALVINEN MATKA
2007, -S- 73 min


Kopiot: DVD 


TALVINEN MATKA on elokuva laulamisesta ja nuoresta miehestä, joka etsii itseään ja omaa ääntään.

Oppilas kohtaa mestarin – Talvinen matka on kuvaus sukupolvien välisestä vuoropuhelusta sekä elämänkokemuksen, tiedon ja taidon, siirtämisestä miespolvelta toiselle. Se kertoo pelon voittamisesta ja omien voimavarojen löytämisestä - aikuiseksi ihmiseksi kasvamisesta.

Elokuvan päähenkilö Kalle Koiso-Kanttila valmistuu saksalaisesta musiikkikorkeakoulusta tenoriksi ja toivoo pääsevänsä solistiksi oopperaan. Kilpailu on kuitenkin armotonta ja vain kova työ ja hyvä itsetunto voivat auttaa. Itseluottamus on kuitenkin kateissa; päähenkilöä vaivaa jatkuva riittämättömyyden ja pienuuden tunne. Se voi olla esteenä hänen uralleen ja samalla myös hyvälle elämälle. Kallen suuri haaste on voittaa henkiset esteensä ja vapautua - löytää oma äänensä.

Elokuvan alkaessa Kalle on umpikujassa, jossa hänen tulisi päättää mitä hän aikoo tehdä elämänsä suhteen. Kalle on opiskellut laulamista yli kymmenen vuotta eikä hän pysty vieläkään elättämään itseään ja perhettään laulajana. Myös oma laulunopettaja, Roland Hermann on alkanut painostaa häntä päätöksenteon suhteen. Kallen täytyy joko luopua unelmastaan ja hyväksyä, ettei hänestä tule oopperalaulajaa ja hakea itselleen toinen ammatti tai sitten hänen on tehtävä ratkaiseva muutos viimeisen opiskeluvuoden aikana. Kallen pitäisi pystyä murtautumaan irti henkisistä ja fyysisistä kahleista, jotka estävät häntä  löytämästä omaa ääntään.

Kalle kohtaa elokuvassa vanhan mestarin, Tom Krausen, joka on valmis jakamaan osaamistaan ja elämänkokemustaan nuoren tulokkaan kanssa. Tom Krause on suomalainen baritoni, joka kuuluu maailman arvostetuimpien lied- ja oopperalaulajien joukkoon. Kalle harjoittelee Krausen johdolla Franz Schubertin lied –klassikon, Winterreisen esittämistä. Kallella on paljon kysymyksiä vanhemmalle kollegalle ja tarve selvittää, miten hän voisi vapautua menneisyytensä painolastista...

Initiaatio

Yksi Talvisen matkan kantavista teemoista on elämänkokemuksen, tiedon ja taidon siirtäminen miespolvelta toiselle. Nuoret ja vanhat miehet eivät enää kohtaa toisiaan länsimaisessa kulttuurissa. Osittain syynä saattaa olla kilpailun koveneminen kaikilla elämän alueilla. Maailmansodat yhdessä teollisen vallankumouksen kanssa veivät pojilta isät. Tänä päivänä isät ovat poissa työpaikoillaan ja pojat voivat vain arvailla millaista on olla aikuinen mies.

En rikkonut ole mitään, siis miksi muita pelkäisin.
Mikä hullu kaipuu ajaa minut korven kätköihin?

Der Wegweiser
, san. Wilhelm Müller, Winterreise (D911), säv. Franz Schubert

Pääosissa Kalle Koiso-Kanttila, Tom Krause, Roland HermanN ohjaus Visa Koiso-Kanttila leikkaus Tuula Mehtonen kuvaus Marita Hällfors äänitys Pirkko Tiitinen äänisuunnittelu Pietari Koskinen graafinen suunnittelu Marko Mäkinen musiikki Outi Parkkila tuotantotuki AVEK, Suomen elokuvasäätiö, ESEK, Suomen kulttuurirahasto, Nordic Film- & TV Fund, Media Plus, SVT, ARTE, yhteistyössä YLE TV1 yhteistuotannot, yhteistyössä mukana Elefantti -elokuvaohjaajayhteisö, tuottaja IIRIS HÄRMÄ, tuotanto GUERILLA FILMS 2007, Dolby Digital 5.1 & stereo, pituus 73 min.

Visa Koiso-Kanttila,
Guerilla Films
puh. 040-506 2675
gerillafilmi@hotmail.com

Lehdistömateriaali
Juha Elomäki, Elokuvateatteri Niagara
Kehräsaari Tampere
puh. (03) 223 4912
juha.elomaki@elokuvakeskus.fi

TALVINEN MATKA on valittu myös Hot Docs dokumenttielokuvafestivaalin kansainväliseen kilpailusarjaan. Torontossa 19.-29. huhtikuuta järjestettävä Hot Docs on Pohjois-Amerikan suurin dokumenttielokuvafestivaali ja samalla koko alan tärkein tapahtuma Amsterdamin IDFA:n ohella.

Visa Koiso-Kanttila on syntynyt Oulussa 1970. Hän on valmistunut Turun taideakatemiasta vuonna 1996 ja opiskellut sen jälkeen dokumenttielokuvan ohjausta Taideteollisessa korkeakoulussa sekä The New School University:ssa ja Film/ Video Art:ssa New Yorkissa vuosina 2000 ja 2001. Hänen dokumenttinsa ovat voittaneet useita elokuvapalkintoja. Koiso-Kanttila on elokuvatuotantoyhteisö Elefantin jäsen. Visa Koiso-Kanttila ohjaa ja tuottaa elokuvansa yhteistyönä vaimonsa ja kollegansa Iiris Härmän kanssa. 

Visa Koiso-Kanttilan aiempia elokuvia ovat:

ISÄLTÄ POJALLE - dokumenttielokuva lapsuudesta ja isyydestä Guerilla  Films, 2004, 70 min
Elokuvateatteri- ja DVD-levitys Suomessa FS Film Oy
Palkinnot: Paras pohjoismainen dokumenttielokuva, Nordisk Panorama 2004, Reykjavik; Paras elokuva -yleisöpalkinto, Film Festival in Kazimierz Dolny, Puola 2005; Risto Jarva-palkinto, Tampereen kansanväliset lyhytelokuvajuhlat 2004; Valtion elokuvataidetoimikunnan laatutuki 2004  

VIIMEISTÄ PÄIVÄÄ - Merkintöjä globalisaation seurauksista Dokumenttielokuva, Guerilla Films, 2000, 64 min.

INSHA ALLAH – JOS JUMALA SUO - dokumenttielokuva kahden kulttuurin kohtaamisesta, Millennium Film, 1999, 54 min.
Palkinnot: Valtion elokuvatuotannon laatutuki 2000 

KARKOTETUT – dokumenttielokuva lähiönuorten selviytymiskamppailusta
Epidem, 1998, 52 min.
Palkinnot: Kotimaisen kilpailun pääpalkinto Tampereen elokuvajuhlilla 1998, Kunniamaininta Kettupäivät 1998, Valtion elokuvatuotannon laatutuki 1998


Talvinen matka -tiedote (.doc)
Talvinen matka -puffi (.doc)
Talvinen matka - 3 lausetta (.doc)

Talvinen matka -juliste 1
Talvinen matka -juliste 2ILMOITUSPOHJAT:


125x167_300dpi.pdf


75x50_300dpi.pdf


50x50_300dpi.pdf


47x40_300dpi.pdf


42x35_300dpi.pdf